3.445

Homeopatia se bazeaza pe efectul placebo?

E usor sa folosesti acest cuvint cind nu intelegi mecanismele profunde ale raspunsului homeopat. Cei care il afectioneaza mult uita ca efectul placebo insusi este un mare mister. El este una dintre realitatile neexplicate ale acestei lumi. Asa cum nu exista vreo explicatie “stiintifica” pentru efectul calmant al atingerii miinii mamei asupra ranii unui copil.

Un mic efect placebo exista in fiecare act, fiecare gest de compasiune pe care-l facem fata de suferinta celuilalt. Dar terapia homeopata merge dincolo de atita; cuprinde o intelegere profunda a starii pacientului ca si a mediului in care traieste sau a circumstantelor in care s-a dezvoltat suferinta sa.

Aceasta nu-si are radacina in vreo curiozitate anume a homeopatului, ci in nevoia de a contura cit mai fidel imaginea starii pacientului, pentru ca mai apoi acestei imagini sa-i fie cautat un corespondent printre miile de remedii homeopate descrise si a gasi unul care sa se potriveasca cel mai bine pacientului. Munca noastra seamana din acest punct de vedere cu cea a unui detectiv care cauta amprente pentru a le confrunta cu cele existente in baza de date a politiei…

Dar argumentul care pledeaza indiscutabil in defavoarea unui efect placebo in homeopatie este multitudinea de rezultate excelente la pacientii a caror constiinta nu este dezvoltata sau prezenta :copiii mici si animalele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *