4.508

Jumatate din medicamentele prescrise in Franta sunt inutile sau periculoase

(The Guardian,  14 September 2012 )

 

 

Jumatate dintre toate medicamentele care se prescriu in Franta  sunt ori inutile ori de-a dreptul periculoase, dupa spusele a doi medici specialisti renumiti. Ei arunca vina supra companiilor farmaceutice care mentin pe piata aceste medicamentele contra unor costuri enorme suportate de sistemul de sanatate…si pacienti.

Profesorul Philippe Even, director al prestigiosului Institut Necker, si Bernard Debré, medic si membru in parlament, sustin ca inlaturarea a ceea ce ei numesc ” medicamente inutile si periculoase”  de pe lista subventionata de stat ar realiza economii de 10 miliarde de euro pe an. Ar evita, de asemenea, circa 20.000 decese legate de medicatie si ar reduce numarul de internari in spitale cu pina la 100.000 pacienti  pe an.

In lucrarea lor groasa de 900 de pagini numita „Ghidul  celor 4000 medicamente folositoare, inutile sau periculoase”, Even si Debre au analizat eficacitatea, riscurile si costurile medicamentelor disponibile pe piata franceza. Printre cele considerate complet inutile au fost mentionate statinele, luate pe scara larga pentru a scade colesterolul.  Lista neagra care cuprinde 58 de medicamente considerate periculoase  include antiinflamatoarele si medicamente care se dau uzual in bolile cardiace, diabet, osteoporoza, contraceptive, crampe musculare sau dependenta de nicotina.

Federatia  Profesionala a Producatorilor de Medicamente i-au acuzat pe cei doi autori de a exprima pareri „confuze si aproximative”. „Cartea aceasta ii face pe cei care au nevoie de tratamente sa se alarmeze inutil si sa renunte la tratamente”, spun ei.

Christian Lajoux, presedintele federatiei, spune: ” E periculos si iresponsabil…sute din exemplele date nu sunt nici detaliate nici suficient documentate. Sa nu uitam ca statul exercita un control strict al medicamentelor. Franta are agentii specializate  raspunzatoare pentru sanatatea pacientilor si ele controleaza informatiile care le sunt furnizate”.

Profesorul Even a declarat ziarului „The Guardian” ca majoritatea medicamentelor criticate in lucrare sunt produse in Franta.  El acuza industria farmaceutica de presiuni asupra doctorilor ca acestia sa prescrie medicamentele respective,  presiuni care apoi sunt exercitate de catre medici asupra pacientilor ca acestia sa le consume. „Industria farmaceutica este cea mai profitabila, mai cinica si mai lipsita de scrupule industrie . Este ca o caracatita ale carei tentacule se infiltreaza in  grupurile de decizie, organizatiilor mondiale de sanatate, guverne, parlamente, administratiile de spitale si centre de sanatate si in corpul medical „, spune acesta. ” Toate sunt facute de coniventa si uneori prin coruperea corpului medical. Nu ma refer acum numai la medicamente, ci la tot ceea ce insemna acum medicina. Industria farmaceutica da tonul in prezent in intregul peisaj medical al tarii noastre”.

„Francezii consuma medicamente in valoare de 36 miliarde de euro pe an, circa 532 euro pe persoana, estimindu-se ca fiecare individ detine cca 47 cutii de medicamente  in dulapul sau. Statul acopera 77 % din costuri. In Anglia, se cheltuie  cca 313 euro de persoana , si totusi speranta de viata este aceeasi, cca 80 de ani, iar starea lor de sanatate nu este mai proasta”, spune Even.

Autorii au fost insarcinati de catre fostul presedinte Nicolas Sarkozy sa scrie un raport despre afacerea Mediator , un medicament pus la punct pentru bolnavii de diabet dar prescris ca adjuvant in curele de slabire si care fusese incriminat in moartea a sute de pacienti care au dezvoltat probleme cardiace [ in urma tratamentului].

Even acuza industria [farma] ca are o atitudine de imbogatire rapida fata de productia de medicamente , spunind ca sunt interesati doar in a face profituri usor obtinute. ” Nu s-a descoperit mare lucru in ultimii 30 de ani, in schimb productia s-a multiplicat, folosind trucuri si minciuni”.

„Din pacate, nu e nimeni interesat sa scoata medicamente pentru bolile rare sau pentru boli infectioase care se intilnesc in tarile sarace , fiindca acestea nu constituie o piata suficient de mare.  Nici pentru Alzheimer sau Parkinson nu scot nimic eficient, fiindca e un proces dificil si nu se [pot cistiga bani rapid”. ”

” Nimeni nu e interesat decit in  cistiguri  rapide,  pe termen scurt. Pe Wall Street, industria farmaceutica e pe locul trei dupa petrol si banci si creste anual cu 20 % . E mai profitabila decit exploatarile de diamante”.

Intrebat cum explica dependenta de medicamente a francezilor, Even spune :” In ultimii 40 de ani, pacientilor li s-a tot spus ca au nevoie de medicamente, asa ca s-au obisnuit sa le ceara. Atitudinea lor nu are nimic obiectiv sau realist”. Si adauga: ” Nu e nimic revolutionar in aceasta carte. Lucrurile astea se stiu de ceva vreme deja”.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *